De aproape 25 de ani, guvernele care s-au perindat pe la palatul Victoria au avut, fără excepție, pe agenda lor, la capitolul priorități – segmentul populației de vârsta a treia, pensionarii. Dar, doar pe agendă și, mai ales, în preajma alegerilor electorale. Lovindu-se permanent de indiferența autorităților, mult prea ocupate, asociațiile non-profit, organizațiile neguvernamentale, societatea civilă în ansamblu, au strâns rândurile și au elaborat stategii și proiecte ambițioase, de viziune, dovedind încă o dată că direcția europeană aleasă este cea mai bună.
Astfel, la începutul acestui an, pe 20 martie, Asociația C.A.R.P. „OMENIA” București, în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calității Vieții și Opportunity Associates Romania, a lansat proiectul „Vârsta a treia – prioritate pe agenda publică”.
Demersurile nu s-au oprit aici, ele continuând în perioada 3-5 iunie, tot în cadrul proiectului, cu sesiunea de instruire „Comunicarea internă și externă pentru organizațiile de tip rețea”, la care au participat membrii Comitetului Director, ai Biroului Permanent și Secretariatul General al Federației Naționale „OMENIA”.
O alta etapă de implementare a acestui important proiect va avea loc zilele aceste, tot în cadrul unei sesiuni de instruire, având ca temă „Bună guvernare”.
Evenimentul se va desfășura pe perioada a trei zile, respectiv 23-25 septembrie a.c., în Sala de Conferințe a Colegiului Economic Viilor din Șoseaua Viilor Nr. 38, Sector 5, București și va reuni membrii Comitetului Director, ai Biroului Permanent și Secretariatul General al Federației Naționale „OMENIA”.
Proiectul ”Vârstă a treia – prioritate pe agenda publică” îşi propune, în primă fază, dezvoltatea capacității de advocacy și management al leadershipului Federaţiei Naționale „OMENIA” a C.A.R.P-urilor din România, iar mai apoi creșterea capacității de implicare a celor 137 de asociaţii active în cadrul Federației, cu un număr de peste 1.400.000 membri, la nivelul întregii ţării. Aceste obiective vor face posibilă o altă abordare a problematicii persoanelor vârstnice, cum de altfel exemplifică și președintele Federației Națioanle „OMENIA”, domnul ing. Gheorghe Chioaru: „Ne propunem să creștem gradul de conștientizare a drepturilor persoanelor vârstnice la nivel național și, de asemenea, să creștem capacitatea noastră de a pleda pentru consolidarea protecției persoanelor vârstnice din perspectiva drepturilor omului. Solidaritatea între generații, veniturile decente, oportunitățile de învățare pe tot parcursul vieții, participarea socială, accesul la servicii socio-medicale sunt toate aspecte ale unei îmbătrâniri active demne și sănătoase”.
Proiectul este finațat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România – Componenta 5 Dezvoltarea capacității ONG-urilor. Rețele și coaliții – Subcomponenta 5.1. Sprijin pentru coaliții și rețele la nivel regional național și pentru think tank-uri, Operator FOND ONG – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Perioada de implementare a proiectului: 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016, pe o perioadă de 14 luni. Bugetul proiectului este de 103.743,00 euro (cofinațare 29.430,00 euro).