Pandemia COVID-19 ne-a reamintit tututor într-un mod dur vulnerabilitățile noastre. Dar virusul a adus în prim plan și o imagine deficitară a politicilor publice și a mediilor noastre de viață, lipsa resurselor umane și a infrastructurii adaptate în domeniul îngrijirii. Abuzul asupra persoanelor în vârstă a crescut și au fost raportate încălcări grave ale drepturilor persoanelor vârstnice.

Deciziile din trecut au pus mulți oameni în vârstă – în special cei care trăiesc în centrele rezidențiale, care au nevoie de îngrijire la domiciliu sau cei care se confruntă cu sărăcia – în situații periculoase, dacă nu chiar mortale, în timpul pandemiei. Situația de astăzi nu este ireversibilă. Politicile naționale și europene pot și trebuie să se completeze reciproc pentru a face sistemele noastre de protecție socială mai robuste și pentru a proteja drepturile omului pe toată durata vieții.

Federația Națională OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România se alătură apelului AGE Platform Europe pentru:

  • Răspuns național / UE care permite tutur­or să ducă o viață decentă și sănătoasă.
  • Răspuns național / UE care permite persoanelor în vârstă să contribuie ca membri cu drepturi depline ai societății.
  • Răspuns național / UE care ne protejează și promovează drepturile omului, indiferent de vârsta noastră.

Acesta este dezideratul pe care îl plasăm în viitoarea Carte Verde privind îmbătrânirea propusă de Comisia Europeană și în punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale de care guvernele naționale sunt la fel de responsabile.

Pentru mai multe informații: www.fn-omenia.ro, www.omenia-tv.ro, e-mail: secretariat@fn-omenia.ro.